Dette må du betale når du refinansierer

Å refinansiere gjeld vil som regel lønne seg, i den grad at du kutter kostnader både i form av renter og gebyrer. Men hvis du nesten har nedbetalt lånet, eller skal refinansiere til en bank som har et særlig høyt etableringsgebyr, så bør du regne litt ekstra på det. Det er nemlig noen kostnader forbundet med et slikt bankbytte, slik at det ikke alltid faktisk er penger å spare på det.

Etableringsgebyr

Når man tar opp et forbrukslån, så vil de fleste banker kreve et etableringsgebyr for «opptak av lånet». I det siste har vi, sannsynligvis som et resultat av den stadig økende konkurransen i bransjen, sett at enkelte banker dropper dette gebyret. Men fortsatt så krever de fleste et gebyr, enten et fast eller et prosentvis gebyr basert på lånesummen.

Er gebyret fast, så ligger det vanligvis på mellom 300 til 1000 kroner. Er det prosentvis, så vil det som regel være 1% av lånesummen. Derfor er man nødt til å vurdere om det er verdt å ta opp et nytt lån, eller om man bør velge en annen bank. Skal man refinansiere 100 000 kroner, så er det ganske kjipt å måtte punge ut med en 1000-lapp for å gjøre dette.

Sjekk om det vil lønne seg

Nettopp derfor er det ikke alltid sikkert at refinansiering lønner seg. Har man for eksempel bare 6 måneder igjen av nedbetalingen, så er det ingen grunn til å refinansiere for å betale 600 kroner i etableringsgebyr. Trolig vil man da spare mindre enn hva man gjør ved å la være å refinansiere.

Det samme kan sies dersom man tenker å refinansiere, men bare får litt lavere rente. Da bør man også vurdere om det er verdt det, hvis etableringsgebyret er høyt. Det som derimot er sikkert, er at hvis du får både lavere rente og slipper unna gebyret når du søker om refinansiering – da bør du takke ja. I en slik situasjon har du nemlig ingen utgifter, men kun penger å spare.

Konklusjon

Refinansiering lønner seg stort sett, men det er naturligvis noen ting man må sjekke før man flytter lånet over til en annen bank. For eksempel så krever de fleste banker at du betaler et etableringsgebyr når de gir deg lån, og dette kan ofte være opp mot 1000 kroner i følge forbrukslån og refinansieringsportalen billige-forbrukslån. Da er man nødt til å sette opp et regnestykke for å se at man faktisk sparer noe på å bytte bank, i forhold til hvor lang tid man har igjen av nedbetalingen.

Uansett så vil det i de fleste tilfeller lønne seg å refinansiere gjelden, forutsatt at man får et rentetilbud som er lavere enn hva man har i dag. Kanskje tilbyr også banken opptak uten etableringsgebyr, og da er det i alle fall ingenting å lure på. Husk for øvrig at jo kortere tid du bruker på nedbetalingen, jo billigere vil lånet bli. Kanskje bør du derfor bruke de pengene du sparer på å bytte bank, på å betale inn større avdrag?