Hvordan bytter jeg bank?

Er du kunde i banken din av gammel vane? Mangel på informasjon stopper deg kanskje fra å bytte bank, og dermed oppnå bedre rente på ditt boliglån.

De fleste har hørt at man kan få bedre rente på boliglånet ved å flytte det til en bank som tilbyr lavere rente. Likevel er det mange som er lojale mot banken sin, og tror at det er omfattende og tidkrevende å bytte bank. Dermed betaler man mer enn nødvendig på boliglånet.

Før du går i gang med bankbytte, må du vite hvilken bank som kan tilby en lavere rente enn det du har i dag. Dette gjør du enklest på  Finansportalen, som eies av Forbrukerrådet. Ved å sammenligne renter og vilkår på boliglån, vil du raskt kunne se hvor mye du kan spare på å bytte bank. Finansportalens oversikt oppdateres daglig.

Nedenfor kan du lese mer om selve prosessen med å bytte bank:

Bli kunde i den nye banken

Får man innvilget lånesøknaden, blir man bedt om å skrive under på låneavtalen. Den nye banken vil i de aller fleste tilfeller hjelpe deg med bankbyttet, og innfri ditt gamle boliglån. I tillegg vil den nye banken hjelpe deg med å opprette ny lønns- og brukskonto, og overføre penger til din nye konto.  Kontoer og kredittkort du måtte ha i din gamle bank vil også bli avsluttet. Selve bankbytte-prosessen vil i de fleste tilfeller skje i løpet av tre virkedager.

Ofte må man fylle ut et skjema for å bekrefte skriftlig at man ønsker å bytte bank, og dette kan lastes ned her.

Det lønner seg stort å være en prisbevisst bankkunde istedenfor en lojal bankkunde

Det lønner seg stort å være en prisbevisst bankkunde istedenfor en lojal bankkunde

Sjekk at du ikke har gjeld eller kreditter i din gamle bank

For å kunne bytte bank, må du ikke ha noe utestående i din gamle bank. Har man kreditter eller har overtrukket konto, må dette gjøres opp før man kan bytte bank. Ditt betalingskort som er tilknyttet din gamle bank må makuleres eller leveres tilbake til banken. Her har hver bank sine egne regler når man avslutter kundeforholdet. Ta kontakt med banken for å få rede på korrekt prosedyre.

Husk også å avslutte alle avtalegiroer i din gamle bank, og opprett nye faste betalingsoppdrag i den nye banken.

Meld fra om nytt kontonummer

Husk å melde fra til arbeidsgiver, NAV og eventuelt andre instanser om ditt nye kontonummer. Jo raskere du gjør dette, jo mer smidig går bankbyttet. Da slipper du å oppleve utsettelser på dine kommende utbetalinger.