Kan man låne penger av jobben?

Noen måneder har man et større behov for penger enn andre. Til tross for at man har fast inntekt kan det noen ganger nærme seg minus på brukskontoen. Dette er nok noe de fleste av oss kjenner oss igjen i. I denne artikkelen ser vi både på mulighetene for å låne penger av jobben samt andre muligheter til raske penger.

Trenger arbeidsgiver å innfri låneønsket ditt?

Det korte svaret er nei.

Mye av grunnlaget til å drive en sunn bedrift går på å ha nok penger. Likviditet er viktig. Man kan løse dette på to måter. Enten kan man investere bedriftens penger i sikre prosjekter med langvarig og solid avkastning. Eller så kan man sette dem inn på en bankkonto med fornuftig rentesats. Begge deler fungerer. Det siste bedriftene ønsker å gjøre er å bruke pengene sine på ting som (garantert) ikke gir avkastning.

Du kan prøve å spørre om et forskudd på lønnen

Men en arbeidsgiver kan alltid tilby det man ofte kaller ”forskudd på lønn”. Riktignok er det ikke et lån i tradisjonell forstand, men en tidlig utbetaling av lønnen du har krav på. De juridiske rammene vil være helt like som ved en vanlig lønnsutbetaling. En løsning kan være å spørre om du kan få halve lønnen i midten av måneden og resten til ”vanlig” tid. Alt avhenger av hvor fleksibel arbeidsgiver er.

Jobber du for Staten?

Det finnes ganske ulike regler i det private og offentlige. Som statlig ansatt har du betydelig større sjanse for å få lånt penger av arbeidsgiveren. Ordningen reguleres av Statens personalhåndbok, men det har ikke vært noen store endringer de siste årene. Man kan be om å få utbetalt to månedslønner, men lånet skal betales tilbake innen 12 måneder.

Et annet viktig moment er at lånet kan være skattefritt hvis man holder seg under et visst beløp. I skrivende stund er dette 3/5 av Folketrygdens grunnbeløp som tilsvarer omtrent 60,000 kroner. Lånet skal også betales tilbake i sin helhet i løpet av ett år.

Er du fortsatt i tvil på om du kvalifiserer til å få et slikt lån? Da bør du enten høre med sjefen din eller fagforbundet.

Hvilke alternativer har man for å låne penger av forbrukerbankene?

Du jobber kanskje i en privat bedrift og ser at det kan bli litt vanskelig å få innvilget et lån fra arbeidsgiveren. Da har du fortsatt noen gode alternativer du i høyeste grad bør vurdere. Et forbrukslån er et lån som ligner veldig på et lån fra jobben. Man får tilsendt pengene direkte på kontoen sin etter et par dager. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut en lånesøknad på internett. Selve søknadsprosessen tar ikke mer enn et par minutter.

Prøv å søk forbrukslån hos mange banker samtidig!

Husk også at du kan søke forbrukslån hos så mange banker du har lyst til. Det er ingenting som binder deg til en bank ved å fylle ut en online søknad. Husk bare at du kun skal signere et lånetilbud. I prinsippet kan man signere så mange tilbud man har lyst til uten at bankene får vite om det. Allikevel skal du huske på at det kan sette deg i en veldig sårbar situasjon. Det er veldig optimistisk å tro at du kan betjene mange forbrukslån på én gang.

Burde jeg se på mulighetene for et kredittkort?

Et kredittkort er meget godt til sitt bruk. Men å låne penger fra et kredittkort er egentlig ikke anbefalt. Det finnes mange grunner til det. For det første bør alltid et kredittkortkjøp være tilknyttet en transaksjon mellom privatperson og en bedrift. Hva betyr egentlig det?

Det betyr at dersom man tar ut penger i en minibank med et kredittkort vil det koste deg dyrt. Med kredittkort har man vanligvis en rentefri periode. Ofte er denne på mellom 30 og 60 dager. Hvis man hever kontanter eller på en annen måte prøver å ta ut penger fra et kredittkort vil man samtidig si fra seg denne rentefrie perioden. Rentene begynner å løpe umiddelbart. Og det er betydelig høyere renter på et kredittkort enn et forbrukslån.

Det tar lang tid å få utstedt et kredittkort i Norge

Et annet argument er tidsperspektivet. Hvis du ikke kan vente på neste lønning før du får penger kan det tyde på at du er i akutt pengekrise. Tiden det tar å få utstedt et kredittkort er ofte ganske lang. Et forbrukslån kan bli utbetalt rundt 24 timer etter at du har lagt inn en søknad. Slik fungerer det ikke med kredittkort. Ikke bare skal banken gå gjennom søknaden din og vurdere om du er egnet til å få tilsendt et kort. Kortet skal også pakkes inn i en konvolutt og sendes til postkassen din. Dette skjer selvfølgelig etter en lengre prosess hvor banken har opprettet og fysisk skapt et unikt kort for deg. Alt dette kan ta opp mot to uker.

Det finnes riktignok et par situasjoner hvor et kredittkort kan/bør erstatte et lån fra jobben. Kjøp av hotellopphold eller flyreiser bør alltid kjøpes med et kredittkort. Ofte får man reiseforsikring hvis brorparten av reisens kostnader har blitt betalt med et slikt kort. Man er også godt beskyttet når man handler med et kredittkort på nett. Plutselig har man mye bedre rettigheter enn det man har ved andre betalingsmåter.

https://www.smartepenger.no/lan/308-lane-av-arbeidsgiver